+ Napisz wiadomość
24172 odsłon wideo
Dołączył(a): 2022-11-30
Foldery
Witam! 
Naleśniki w sobotę, kiedy cała rodzina w domu.
Składniki - 400 ml ciepłego mleka
                    2 łyżki miodu
                     1 łyżeczka soli 
                     1 łyżeczka  proszku do pieczenia
                     250 gr mąki
                     50 ml oleju
                     2 jajka03:15 33 03:15Naleśniki miodowe - delikatne i smaczne 720p 720p

Dodał: milenaszewa

Witam! 

Ciasto - 1 litr mleka
               3 jajka
               450 gr mąki
               sól, cukier, proszek do pieczenia
               150 ml wrzątku na końcu
Olej do ciasta nie daję, bo ciasto wtedy robię się twarde.
Farsz  - 500 gr mielonego , 1 cebulę podsmażoną, 1 łyżka ajwaru z pieczonej papryki, sól, pieprz do smaku06:15 19 06:15Naleśniki z mięsem na dwa sposoby. 1080p 1080p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
Bardzo się cieszę, że zainteresował cię mój kanał. 
Gołąbki zawsze są lubiane w moim domu i eksperymenty też!
Jedną kapustę ugotowałam , żeby rozebrać na liście. 
Farsz - pół kila mielonego z karkówki
             pół kila ziemniaków surowych
              jedna cebula usmażona na smalcu z dodatkiem skwarek
              sól, pieprz.
Zalewam wodą z dodatkiem adżyki (tutaj jak robić https://www.youtube.com/watch?v6S8g6cS844k&ab_channelKuchniazewschoduinietylko. )
Można zalać wodą z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw. 
Masło 50 gr
W szybkowarze gotuję 5 minut, na zwykłej kuchence 20-30 minut .03:09 3 03:09Niezwykłe gołąbki z szybkowara. 1080p 1080p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
Składniki -  ciasto - mąka 450 800 gr
                                   woda gorąca 350 ml
                                  olej 4 łyżki
                                  sól
                                  jajka 2 szt
                 farsz  --  500 gr wołowo-wiepszowe
                                500 gr łopatka wiepsz.
                                250 gr cebula
                               sól, pieprz.09:45 39 09:45Pielmienie, małe pierożki z mięsem. 720p 720p

Dodał: milenaszewa

00:41 0 00:41Pierniczki świąteczne

Dodał: milenaszewa

łyzki śmietanyWitam! 
Bardzo się cieszę, że zainteresował cię mój kanał. 
Ciasto - 700 gr mąki
               2 jajka
               4 ł. oleju
               0,5 ł. soli
              300-350 ml gorącej wody
Pierwszy raz mieszam nie długo, żeby nie było suchych ingredientów. ostawiam na 1 minut, i później jeszcze raz matuję dokładnie. 
Dopóki przygotowuję farsz, ciasto odpoczywa w worku foliowym.
Fars -  700 gr twarogu półtłustego
            2 jajka
            2 ł. kaszy mannej (grysik)
            sól
           szczypiorek (można jeszcze dać koperek)
Gotuję przez 2 minuty od zagotowania. 
Podaje z polewą  - 2 ł oleju + 20  gr masła +2 ł śmietany .08:20 13 08:20Pierogi wiosenne. Najlepsze ciasto ! 1080p 1080p

Dodał: milenaszewa

Pierogi...  Co tydzień mają być na moim stole. Dzisiaj z twarogiem na 2 sposoby.
Ciasto 
 1 szklanka gorącej wody;
 sól;
 jajko;
 mąka -  500-550 gr. 
Zostawiam na godzinę . tutaj pokazuje jak robię ciasto https://youtu.be/fVeCodwkr3I
Sposób  1
 Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą  spróbujesz raz, a będziesz do nich na pewno wracać. 
farsz - 450 gr twarogu z Dino
            1 jajko
            1 łyżka cukru+1 łyżka kaszy mannej
            sól (musi być)
            olejek waniliowy
Sposób 2
farsz - 450 twaróg
             1 jajko 
             sól 2/3 łyżeczki
             1 łyżka kaszy mannej
             koperek posiekany.
Gotuję 2 min. Do posmarowania masło.06:59 18 06:59Pierogi z białym serem na dwa sposoby. 1080p 1080p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
Lubię pierogi z mięsem, z tym klasycznym  gotowanym. Ale chciałam zrobić coś nowego - udało się, bo było smacznie.
Ciasto już nie będę opisywać - jest to na moim kanale.
Farsz:
500gr. łopatki
1 duża cebula + 1 papryka żółta 
sól, pieprz
Gotować pierogi 2 min.
My lubimy pierogi ze śmietaną - a wy?09:15 16 09:15Pierogi z farszem mięsno-jarzynowym. 720p 720p

Dodał: milenaszewa

Gotuj ze mną smacznie i prosto.
Ciasto
Składniki
350 ml gorącej wody;
 sól;
 2 jajka;
 mąka -  700-750 gr.
 4 ł. oleju
Ciasto zostawiam na 30 minut .
Farsz
600 gr gotowanej łopatki
cebula podsmażana na smalcu
200 gr gotowanych ziemniaków
Gotuję pierogi 2 min.
Polewam skwarkami. Podaję ze śmietaną.08:08 18 08:08Pierogi z mięsem 1080p 1080p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
Bardzo się cieszę, że zainteresował cię mój kanał.
Ciasto - 600 gr mąki białej tortowej
              350 ml ciepłej wody
              2 jajka 
              80 ml olej słonecznikowy
              2/3 łyżki soli
Pierwsze mieszanie ciasta  - połączyć wszystkie składniki żeby nie było suchej mąki. Odstawiam na 15-20 min.
Drugie matowanie wtedy jest proste i nie wymaga dużego wysiłku.
Farsz - 600 gr twarogu tłustego
            jajko
           2-3 łyżki kaszy mannej
           2-3 ł. cukru ( nie będą mocno słodkie)
           olejek cytrynowy (  można śmietankowy czy waniliowy)
           0,5 łyżeczki soli
Gotować 2-3 min od zagotowania wody(wodę oczywiście posolić).
Podaję polane masłem roztopionym i ze śmietaną07:33 11 07:33Pierogi z serem na słodko 1080p 1080p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
Ciasto
350 ml gorącej wody;
 sól;
 2 jajka;
 mąka -  700-750 gr. 
 4 ł. oleju
Ciasto zostawiam na 30 minut .
Farsz
1kg ugotowanych ziemniaków
cebula podsmażana na smalcu ze skwarkami
pieprz
Gotuję pierogi 2 min, polewam skwarkami. 
Podaję ze śmietaną.10:30 17 10:30Pierogi z ziemniakami i skwarkami. 1080p 1080p

Dodał: milenaszewa