+ Napisz wiadomość
31848 odsłon wideo
Dołączył(a): 2020-01-29
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL
Dzisiaj w ramach serii wielkopolskiej zapraszam na przepis:
Jak zrobić pyszne, lekkie i tradycyjne pączki?

Ważna UWAGA
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nie mają doświadczenia w nagrywaniu filmów i gramatura składników jest nieco zamieszana. Trzymamy się przepisu w opisie - 8 JAJEK I 2 SZKLANKI MLEKA. Dżem był od mamy pani Sylwii, babcia też robiła smaczne, ale dzisiaj miałaby ponad 100 lat :)

Przepis na ok.50 pączków
1 szklanka mleka
100 gramów drożdży
1 kg mąki
8 jajek
2 szklanki+2 łyżeczki cukru
ulubiony dżem lub konfitura
2 łyżki spirytusu lub wódki
ok.1-2 litry oleju lub innego tłuszczu do smażenia

Lekko zagrzewamy mleko z 2 łyżeczkami cukru. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wrzucamy drożdże. Dokładnie mieszamy i dodajemy łyżkę maki, dalej mieszamy. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka-kilkanaście minut.

Ucieramy jajka z cukrem (można mikserem :) ).Do sporej miski wsypujemy:  mąkę, utarte z cukrem jajka, 2 łyżki oleju i 2 łyżki alkohol. Na końcu dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, najlepiej ręką, można też wybijać i wyklepać. Ciasto musi odchodzić od ręki i jest raczej luźne. 

Ciasto na pączki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, Ma podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na posypanej mąka tortownicy. Wycinamy szklanką kółka i nadziewamy dżemem. Zostawiamy jeszcze na ok.15-20 minut do wyrośnięcia.
Smażymy z dwóch stron na gorącym tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.

Dziękuję paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Kociny za zaprezentowanie swojego przepisu :)


Bardzo dziękuję, że oglądasz moje filmy! To dla mnie przyjemność tworzyć je dla Ciebie, naprawdę!

Na co dzień pracuję w bibliotece oraz prowadzę warsztaty historyczno-kulinarne dla dzieci. Jeśli chcesz bym zrobiła je dla Ciebie, napisz proszę maila na milma@op.pl

Obejrzyj najnowsze przepisy - http://bit.ly/MILMA-YOUTUBE
Polub fanpage by być na bieżąco - http://bit.ly/MILMA-FACEBOOK
Poczytaj nowe wpisy - http://bit.ly/MILMA-BLOG
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL

#pączki #domowepączki #tradycyjnyprzepis14:20 207 14:20Jak zrobić idealne, tradycyjne pączki? 1080p 1080p

Dodał: SylwiaMachnik

Zapraszam na lekkie ciasto truskawkowe
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL

Przepis na lekkie ciasto truskawkowe z jogurtową pianką i galaretką:
Przepis na najprostszy spód:
6 łyżek mąki
5 łyżek cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksować wszystko, wylać na tortownice i piec w 170/180 stopniach 15-20 minut.

2 galaretki(truskawkowa i najlepiej przezroczysta)
300 gramów truskawek lub innych owoców
300 ml jogurtu greckiego
1 galaretkę, najlepiej przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy zgodnie z przepisem.
Szykujemy ok.200-300 gramów truskawek.
Wystudzoną, tężejącą galaretkę przezroczystą miksujemy z 300 ml jogurtu greckiego. Wylewamy na spód. Układamy truskawki, zalewamy wystudzoną, tężejącą galaretką truskawkową.
Ciasto przechowujemy przed podaniem w lodówce minimum 2 godziny. Piankę można zrobić z podwójnej porcji.







Bardzo dziękuję, że oglądasz moje filmy! To dla mnie przyjemność tworzyć je dla Ciebie, naprawdę!

Na co dzień pracuję w bibliotece oraz prowadzę warsztaty historyczno-kulinarne dla dzieci. Jeśli chcesz bym zrobiła je dla Ciebie, napisz proszę maila na milma@op.pl

Obejrzyj najnowsze przepisy - http://bit.ly/MILMA-YOUTUBE
Polub fanpage by być na bieżąco - http://bit.ly/MILMA-FACEBOOK
Poczytaj nowe wpisy - http://bit.ly/MILMA-BLOG
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL

#truskawki #lato #ciastotruskawkowe08:17 256 08:17Lekkie truskawkowe 1080p 1080p

Dodał: SylwiaMachnik

ZOBACZ na blogu https://milma.com.pl/puszysty-jablecznik-szarlotka/ 
dokładny przepis.

Dzisiaj zapraszam na jabłecznik! ale nie zwykły, na kruchym cieście, ale na wersję rzadziej spotykaną czyli pulchny jabłecznik.


Bardzo dziękuję, że oglądasz moje filmy! To dla mnie przyjemność tworzyć je dla Ciebie, naprawdę!

Na co dzień pracuję w bibliotece oraz prowadzę warsztaty historyczno-kulinarne dla dzieci. Jeśli chcesz bym zrobiła je dla Ciebie, napisz proszę maila na milma@op.pl

Zapraszam do moich innych filmów na Youtube oraz na stronę 
http://milma.com.pl/blog

oraz na Facebook
https://www.facebook.com/MILMA-Historia-w-kuchni-1229809943820077/

#jabłecznik #pulchnyjablecznik #prosteciasto07:34 373 07:34Pulchny jabłecznik z dawnych lat - odc. 81 1080p 1080p

Dodał: SylwiaMachnik