+ Napisz wiadomość
873805 odsłon wideo
Dołączył(a): 2019-02-04
Składniki:
- 1 op gotowego ciasta francuskiego - ambitnych zapraszam na mój 
   kanał YT, tam robimy to ciasto sami ;)
- szparagi, według uznania u mnie było ich aż 14!
- kilka boczniaków
- 1 słodka papryka
- 1/2 cukinii
- 1 cebula
- 200g śmietanki 30%
- 4 całe jaja
- ząbek czosnku
- ok 10dag sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa00:05 179 00:05Warzywna tarta ze szparagami #shorts 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

Nie przegap!!!

Playlista WIELKANOC https://www.youtube.com/watch?v=9GjIyd46AJI&list=PL0m9s7fo1jDgQFc6KRqanePMTMPc9RiD5
Playlista OBIADY ŚWIĄTECZNE https://www.youtube.com/watch?v=RqrHBxHVJ7A&list=PL0m9s7fo1jDiGrmeoiqpPDMXyiQcykmYD
**SUBSKRYBUJ**:
https://www.youtube.com/channel/UCOVs...

☞ TU MNIE ZNAJDZIESZ: ☜
Blog: http://magdalenkowefrykasytv.blogspot...
Instagram: http://instagram.com/magdalenkowefrykasy
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Magdal...
Google+: https://plus.google.com/u/0/b/1080969...02:29 189 02:29Wesolego ALLELUJA 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

Kochani, dzisiaj bardzo pyszna i bardzo zdrowa (duża zawartość żelaza) wątróbka drobiowa, ulubiona Pana Operatora. Jedno z tych dań, którego wygląd nie dorównuję smakowi. 
Pozdrawiamy Pan Operator i Pani Kuchareczka

Gorąco zachęcam do zostawienia subskrypcji  dzięki temu regularnie będę dzielić się z Tobą pysznymi przepisami  

 Subskrybuj: https://bit.ly/subskrybujmfrykasy   

 Jeśli chcesz to postaw kawkę Panu Operatorowi i mnie: 
https://buycoffee.to/magdalenkowe.frykasy

Sprawdź więcej przepisów: https://youtube.com/playlist?listPL0m9s7fo1jDi4yEalaRknR0a_8XZU9udZ&siqc0e0vaor_DaKaWG

 Składniki 
ok.1,5 kg wątróbki drobiowej
4 - 5 dużych cebul
1/2 jabłka kwaskowo winnego
sól i pieprz do smakuolej do smażenia
dodatki kasza gryczana lub ziemniaki gotowane

 Social media 
 zobacz mój Instagram: https://bit.ly/igmfrykasy 
 odwiedź mojego Facebooka: https://bit.ly/fbmfrykasy14:38 107 14:38WĄTRÓBKA, jaką lubi Pan Operator 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

Dzisiaj klasyka smaku kuchni włoskiej. Pyszna, kolorowa i pikantna włoska zupa z dyni.
Gorąco zachęcam do zostawienia subskrypcji  dzięki temu regularnie będę dzielić się z Tobą pysznymi przepisami 
  Subskrybuj: https://bit.ly/subskrybujmfrykasy   

 Jeśli chcesz to postaw kawkę Panu Operatorowi i mnie: https://buycoffee.to/magdalenkowe.fry...

 Social media 
 zobacz mój Instagram: https://bit.ly/igmfrykasy 
 odwiedź mojego Facebooka: https://bit.ly/fbmfrykasy 

 Składniki 
około 1 kg dyni, u mnie piżmowa
około 10 dag boczku wędzonego
kilka plastrów boczku wędzonego na chipsy
sok z jednej cytryny
1 litr bulionu
oregano (ilość wg uznania)
sól i pieprz do smaku
gdyby zupa była za kwaśna dodaj szczyptę cukru lub miodu
gęsta śmietana
płatki chili  https://www.youtube.com/watch?vsH-Aek5eDXg14:39 129 14:39WŁOSKA ZUPA Z DYNI 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

#włoska #zupazdyni #MagdalenkoweFrykasy

   SUBSKRYBUJ 
                  https://www.youtube.com/user/MagdalenkoweFrykasy/videos

   Nie przegap!!!    

ZUPY I KREMY https://www.youtube.com/watch?vihh0h2MiSPw&listPL0m9s7fo1jDjgIobAtzVGL5xwJ6j-MIfR

DYNIOWATE 
      https://www.youtube.com/playlist?listPL0m9s7fo1jDhTI1olCSqIbucxuB5xcPMf

 Jak zabezpieczyć się kulinarnie w razie...
     https://www.youtube.com/watch?v2dK1Ry2lGc8&t121s

Papryczki chilli na 3 sposoby
     https://www.youtube.com/watch?vsH-Aek5eDXg&t37s


   TU MNIE ZNAJDZIESZ    

 INSTAGRAM MagdalenkoweFrykasy 

 FB  www.facebook.com/Magdalenkowe-Frykasy-101524783340414/04:49 559 04:49Włoska zupa z dyni 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

 Składniki       
 2 całe jaja L
 2 łyżki cukru
 Szczypta soli
 250g serka mascarpone
 Około 200g biszkoptów kocie języczki, ja dałam okrągłe
 Kawa espresso 1 szklanka
 Kakao

W filmie wspominam o:
Sklepie KONESSO  https://www.konesso.pl/
Filiżanki do espresso z firmy Konesso   https://bit.ly/3LeFW97

Wiedziałeś jakie śniadanie jedzą Włosi? + Konkurs   https://bit.ly/3ouAK7i

Subskrybuj mój kanał  
https://bit.ly/2KTpjVz 

 Instagram: https://www.instagram.com/magdalenkowefrykasy/ 

 Facebook: https://www.facebook.com/MagdalenkoweFrykasy 

HISTORIA TIRAMISU
Właścicielka nie serwuje tiramisu na początku, zanim klient uda się z wybraną damą do pokoju. Przeciwnie - podaje go już po wszystkim. Po co?
TIRAMISU powstało w restauracji Alle Beccherie w Treviso, od pokoleń należącej do rodziny Campeol. Pani Alba Campeol tak wspomina narodziny słynnego deseru: Miałam maleńkie dziecko, karmiłam je piersią. Moja teściowa codziennie przychodziła do mnie z takim podwieczorkiem: żółtko ubite z cukrem (zwane w dialekcie sbatudin), filiżanka mocnej kawy i kilka biszkoptów. Powtarzała przy tym: Z tymi pysznościami będziesz miała więcej mleka.
Jedz, kochana, i pij, bo musisz nabrać siły. 
Włoski czasownik tirarsi su oznacza właśnie wracać do sił, podnieść się fizycznie i psychicznie  wyjaśniała Tessa Capponi-Borawska.
Tiramisu, jakie znamy dzisiaj, było podobno wspólnym dziełem Alby Campeol i jej kucharza Roberta Linguanotta. Do sbatudin, czyli po naszemu kogla-mogla, dodali mascarpone, a podłużne biszkopty (kocie języczki) namoczyli w mocnej kawie. Warstwy kremu i ciastek oprószyli po wierzchu gorzkim kakao. 
Nie ma w nim mocnego alkoholu, żadnego koniaku ani likieru, bo musi być dla wszystkich, dla dorosłych i dla dzieci.
Prawda, że miło? Karmiąca mama, dobra teściowa, pyszny, słodki deser. Aż tu nagle wchodzi człowiek na stronę Accademia del Tiramisù, a tam opowieść alternatywna. Całkiem inna
i nie dla dzieci.
Mamy więc popularny miejski burdel w Treviso, rok mniej więcej 1800. Troskliwa burdelmama serwuje klientom deser (składniki mniej więcej te same co powyżej) o nazwie tireme su, czyli podnieś mnie. Jednak tu nazwa funkcjonuje w kontekście mniej duchowym, za to bardziej fizjologicznym. Tiramisu w burdelu to afrodyzjak  wczesna forma viagry.
Ciekawostką jest, że właścicielka nie serwuje tiramisu na początku, zanim klient uda się z wybraną damą do pokoju. Przeciwnie  podaje go już po wszystkim.
Po co? To proste: wraca taki mąż do domu późnym wieczorem i na klasyczne pytanie żony, gdzie był do tej pory, odpowiada równie klasycznie: spotykałem się z biskupem/pomagałem zamożnej ciotce/kupowałem ci kolię (niepotrzebne skreślić).  Kłamiesz! Byłeś w burdelu!  krzyczy ona.
Na co on:  O, moja miła, wcale nie, zaraz ci to udowodnię - i zabiera ją do sypialni, 
gdzie z sukcesem spełnia małżeński obowiązek. Tiramisu działa.
Jednak nawet burdelmama z Treviso nie była pomysłodawczynią tego deseru.
W Wenecji Euganejskiej i Julijskiej kogel-mogel z rozmaitymi dodatkami od niepamiętnych czasów był uważany za afrodyzjak. Dlatego tradycyjnie podawano go na weselach  nie gościom, oczywiście, ale nowożeńcom tuż przed nocą poślubną.
Dodajmy, że Accademia del Tiramisù wersję z burdelem uznaje za prawdziwą i obowiązującą, choć mało znaną, bo wstydliwie przemilczaną przez dziesiątki lat. Przepisu na tiramisu próżno szukać w starszych książkach kucharskich, nie ma go nawet w słynnej La scienza in cucina e larte di mangiar bene (Włoska sztuka dobrego gotowania) Pellegrina Artusiego. Na liście włoskiego ministerstwa polityki rolnej, żywnościowej i leśnej tiramisu pojawiło się bardzo późno, dopiero w 2017 roku  dziś figuruje tam dumnie wśród tradycyjnych dań z regionu Friuli-Wenecja Julijska.

Biszkopty należy moczyć bardzo krótko  myk do kawy i wyjąć  bo mocno nasiąknięte są nieapetyczne, a poza tym z gotowego deseru będzie się lało.

Tiramisu może spokojnie poczekać w lodówce przez dwa, a nawet trzy dni. Można je też zamrozić  wieczorem w przeddzień podania wyjąć i przełożyć do lodówki. Musi się rozmrażać powoli.

 * Restauracja Alle Beccherie w Treviso niestety została zamknięta w 2014 roku
Inka Wrońska - 
W opisie wykorzystałam fragment artykułu z Gazety Wyborczej z 23 grudnia 2020 roku. Autorstwa Inki Wrońskiej 
(zastępczyni redaktora naczelnego Fermentu. Pisma o winie. Prowadzi zajęcia dla słuchaczy Food Studies warszawskiego Uniwersytetu SWPS. Była redaktorką naczelną miesięcznika Kuchnia, pracowała też w magazynie Kontynenty.)


 
SPIS TREŚCI
 0:00   Powitanie 
 2:26  Jak ekspresowo robię tiramisu
 7:22  Degustacja na wesoło z Operatorem09:54 153 09:54Włoski deser podawany w burdelu 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

#zupa #dynia #musztarda

   SUBSKRYBUJ 
                  https://www.youtube.com/user/MagdalenkoweFrykasy/videos

   Nie przegap!!!    

 Papryczka chilli na 3 sposoby 
     https://www.youtube.com/watch?vsH-Aek5eDXg&t43s

Playlista DYNIOWATE
     https://www.youtube.com/playlist?listPL0m9s7fo1jDhTI1olCSqIbucxuB5xcPMf

Playlista ZUPY I  KREMY
     https://www.youtube.com/playlist?listPL0m9s7fo1jDjgIobAtzVGL5xwJ6j-MIfR


   TU MNIE ZNAJDZIESZ    

 INSTAGRAM MagdalenkoweFrykasy 

 FB  www.facebook.com/Magdalenkowe-Frykasy-101524783340414/

ZUPA DYNIOWO-JABŁKOWA
z MUSZTARDĄ
składniki:
* ok.1 kg dyni
* 2 kwaskowe jabłka
* 2 średnie cebule
* 10 dag masła klarowanego
* 1/2 łyżeczki soli i pieprz
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżki musztardy miodowej
* natka pietruszki
* jogurt naturalny grecki
* płatki chilli03:06 504 03:06ZUPA DYNIOWO - JABŁKOWA Z MUSZTARDĄ 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

#zupaserowa #krem #MagdalenkoweFrykasy

   SUBSKRYBUJ 
                  https://www.youtube.com/user/MagdalenkoweFrykasy/videos

   Nie przegap!!!    

 PLAYLISYA ZUPY I KREMY 
      https://www.youtube.com/playlist?listPL0m9s7fo1jDjgIobAtzVGL5xwJ6j-MIfR
Jak zabezpieczyć sie kulinarnie w razie... 
      https://www.youtube.com/watch?v2dK1Ry2lGc8&t119s


   TU MNIE ZNAJDZIESZ    

 INSTAGRAM MagdalenkoweFrykasy 

 FB  www.facebook.com/Magdalenkowe-Frykasy-101524783340414/

            ZUPA  SEROWA
składniki:
   * 2 litry bulionu lub 2 marchewki
        1 pietruszka, kawałek selera, 2 szyje
        indycze, ziele angielskie, pieprz, liść
        laurowy, sól, ok. 3 litrów wody
   * 1 średnia cebula
   * 1 łyżka masła
   * 2 ząbki czosnku
   * 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
   * 3 serki topione o smaku wg uznania
   * ok. 10 dag sera typu rokpol
   * kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka
      suszonego
   * 1 łyżeczka kurkumy
   * grzanki: chlebek, oliwa z oliwek
      i przyprawy wg uznania04:21 479 04:21ZUPA SEROWA 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

 Składniki       
Na 8 małych kokilek
 1 filet karpia, najlepiej królewskiego
 ½ l mleka (mleka tyle, żeby ryba była całą zanurzona w nim)
 2 łyżeczki soli
 Cebula
 Pieczarki
 Masło
 Sól i pieprz
W filmie wspominam o:
PIERNIKI https://bit.ly/3y2MYaG 
PLAYLISTA WIGILIA  https://bit.ly/3d1UgBE
Jak czyścić pieczarki? 
Masło klarowane https://bit.ly/3EwDqY0

Subskrybuj mój kanał  
https://bit.ly/2KTpjVz 

 Instagram: https://www.instagram.com/magdalenkowefrykasy/ 

 Facebook: https://www.facebook.com/MagdalenkoweFrykasy09:12 290 09:12Zapragniesz takiego karpia na Wigilię 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy

Uwielbiam nasz domowy polski rosół i wszelakie wariacje na jego bazie. Dziś będzie wyjątkowo pikantnie, orientalnie i smakowicie. Zapraszam. Pozdrawiam. Magda
 Składniki  
 1 świeży kurczak bio lub z wolnego wybiegu
 4  5 dużych marchewek
 ½ selera
 2 pietruszki korzeń
 Kilka łodyg selera naciowego
 2 cebule opalone
 Pieprz kolorowy  ok. 10 ziarenek
 Sól
 8 ziaren ziela angielskiego
 4-5 liści laurowych
 7 dużych ząbków czosnku
 3 papryczki chili
 Spory kawałek świeżego imbiru
Dodatki
 Makaron
 Sok z cytryny
 Sos sojowy
 Posiekana zielona część dymki

W filmie wspominam o:
Playlista WIELKANOC https://bit.ly/3KZFIS0
Makaron domowy https://bit.ly/3tEe7A7
Masło klarowane  https://bit.ly/3utcZyt
Pasztet po rosole https://bit.ly/3JK4qWk
Pasztet z toffu  https://bit.ly/3DfANdk

Subskrybuj mój kanał  
https://bit.ly/2KTpjVz 

 Instagram: https://www.instagram.com/magdalenkowefrykasy/ 

 Facebook: https://www.facebook.com/MagdalenkoweFrykasy15:58 297 15:58Zmieniam oblicze polskiego rosołu 1080p 1080p

Dodał: MagdalenkoweFrykasy