+ Napisz wiadomość
16969 odsłon wideo
Dołączył(a): 2022-11-30
Edytuj z InShot: https://inshotshare.app00:54 42 00:541 lutego 2024

Dodał: milenaszewa

Created by InShot:https://inshotapp.page.link/YTShare00:35 26 00:352 listopada 2023

Dodał: milenaszewa

00:15 19 00:153 listopada 2023

Dodał: milenaszewa

00:15 58 00:156 lutego 2024

Dodał: milenaszewa

00:15 15 00:157 marca 2024

Dodał: milenaszewa

00:15 17 00:1510 listopada 2023

Dodał: milenaszewa

00:15 40 00:1513 maja 2023

Dodał: milenaszewa

00:15 42 00:1513 maja 2023

Dodał: milenaszewa

00:15 38 00:1514 maja 2023

Dodał: milenaszewa

00:37 44 00:3714 maja 2023

Dodał: milenaszewa

00:15 19 00:1516 lutego 2024

Dodał: milenaszewa

00:15 35 00:1516 maja 2023

Dodał: milenaszewa

00:15 18 00:1526 marca 2024

Dodał: milenaszewa

Edytuj z InShot: https://inshotshare.app00:40720p 33 00:4029 stycznia 2024 720p

Dodał: milenaszewa

Witam! # 
Adżika to przysmak popularny przede wszystkim w Gruzji, Abchazji,  Turcji. Jest to pikantna pasta, której głównymi składnikami są papryka i pomidory.  Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, zarówno zup, jak i dań głównych, zwłaszcza mięsnych.
Dzisiaj proponuję moją wersję bardzo smacznej adżiki na surowo, czyli nie gotowanej. Tak że to nie jest na zimę, a dla jedzenia teraz. Ale w lodówce może postać z parę tygodni. 

2 kg pomidorów
1 kg papryki
1 kg śliwek
0,5 kg cebuli
200 gr ostrej papryki 
1 główkę czosnku, pęczek pietruszki.
Sól 2 łyżki
cukier 1 łyżkę, bo śliwki są słodkie.
1 łyżka ocet balsamiczny.
Ja wypróbowałam pierwszy raz swój robot planetarny - jestem zadowolona.04:00720p 10 04:00Adżika ze śliwkami na surowo. 720p

Dodał: milenaszewa

00:15 18 00:15Armenia

Dodał: milenaszewa

Witam! 

Bardzo smaczne i delikatne ciasto wielkanocne wykonane z maślanego ciasta drożdżowego, przeplatane masłem i  cynamonem z cukrem.  Mini  Kraffin w moim wykonaniu. 
Aby przygotować ciasto wielkanocne Kraffin: 
Ciepłe mleko-200 g
Jajka-3 szt.
Cukier-70 g
Olejek waniliowy i cytrynowy
Drożdże-7 g
Masło o temperaturze pokojowej-60 g
Sól - 1/4 łyżeczki
Mąka-około 650 g ( możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej; nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, w przeciwnym razie ciasto nie będzie lekkie)

Do smarowania: 
Miękkie masło 82% - 50 g
Cynamon 1l+cukier1ł
 w piekarniku ciasto ma być przy 180 st. 35-45 minut,08:47720p 13 08:47Babeczki Wielkanocne, Kraffin, 720p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
Bardzo się cieszę, że zainteresował cię mój kanał. 
Jest dużo sposobów na przyrządzenie takiego dodatku do chleba czy do jajecznicy. Wypróbowałam ten sposób i nam smakuję. 
Sól ma być kamienna - 300-400 gr na 1 kg boczku. 
A do tego 
+czosnek 1 łyżka. 
+papryka słodka 1 ł, 
+kolendra mielona (nasiona) 1 mała łyżeczka.
PO 5 dniach w lodówce można spożywać.03:06720p 16 03:06Boczek w soli 720p

Dodał: milenaszewa

Witam! Teraz już się nie dostanie w sklepie grubej słoniny. Ale boczek ze skórą udało mi się znaleźć.
Mięsa jest minimalnie, więcej słoniny.
1200 gr boczku.
300 gr soli grubej
Przyprawy - kolendra, pieprz czarny, papryka słodka po 1 łyżeczce .
Dojrzewanie w lodówce  trwa 5-7 dni. Cieńsze kawałki można już wypróbować po 5 dniach.02:531080p 129 02:53Boczek w soli i przyprawach bez gotowania. 1080p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
 Tłusto... ale bardo smacznie! Nie jem tego codziennie, ale czas od czasu lubię ugotować takiego smakołyka. 
Szybkowar mi pozwala gotować szybko i smacznie.
Boczek 1,5 kg
Woda - 350 ml
sos teriyaki  1 ł
papryka słodka 1 ł
chmeli suneli 1ł (można zamienić przyprawą gyrosa - ma podobny smak)
czosnek 1 ł
Ja gotuję w szybkowarze 20 minut. 
Na patelni pod nakrywką trzeba gotować 1 godzinę na małym ogniu.06:141080p 116 06:14Boczek z szybkowara w sosie sojowym. 1080p

Dodał: milenaszewa

Witam! 
1 kg buraczków gotowanych zetrzeć na grubej tarce, dodać kolendrę mieloną, sól, cukier(minimalnie, bo buraczki mają swoją słodycz), czosnek, ostra papryka(według swojego smaku). Zalać olejem. Przy podawaniu na stół posypać  sezamem.02:541080p 17 02:54Buraczki gotowane po koreańsku 1080p

Dodał: milenaszewa