@anonim: hahahahahah jaki matoł i tuk... Wdychając zapach "opary" wytwarzane przez cebule podrażniamy śluzówki co wywołuje płacz... więc najlepiej obierając cebule odciąć na samym początku "dupke" czyli tam gdzie wyrastają korzenie albo po prostu oddychać przez usta.
Odpowiedz
anonim240(*.*.149.240)wysłano z m.cda.pl 2015-04-29 23:26:490
@Arktos1617: Człowieku podczas krojenie cebuli wydziela się kwas lotny który dociera do oczu i wtedy lzawia.. a nie przez zapach ja pier. ...
Odpowiedz
anonim240(*.*.149.240)2015-04-29 23:39:200
@anonim: Znalezione w internecie!!!! Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? To nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.
(źródło)) Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme). Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie.
Odpowiedz
to nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.
(źródło)) Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme). Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie.
Ogólnie, najlepiej jest odsunąć głowę jak najdalej od krojonej cebuli, co spowoduje, że gaz rozproszy się zanim dotrze do oczu. Skuteczne jest zwilżenie cebuli wodą lub krojenie pod wodą, ponieważ powstały gaz natychmiast reaguje z wodą i nie dociera do oczu. Do pewnego stopnia, oczy mogą być ochronione okularami lub goglami. Gogle są skuteczniejsze, ale niepraktyczne. Pomocne może być także schłodzenie cebuli, ponieważ aktywność enzymu jest mniejsza w niskich temperaturach. Z kolei, w wysokiej temperaturze (gotowanie), enzym zostaje unieczynniony.
Odpowiedz
anonim249(*.*.182.249) 2015-04-23 20:23:15+4
Nie jestem cieciem nigdy nie płakałem jak obierałem cebule
Odpowiedz
Ja nie płaczę a kicham przy obieraniu cebuli hehe
Odpowiedz
anonim174(*.*.178.174) 2015-04-23 22:55:24+1
cebula to niedoceniane warzywo - dużo jej w polskiej kuchni, a wszyscy wciąż plączą.
Odpowiedz
anonim144(*.*.200.144) 2015-04-23 22:29:54+1
przy obieraniu mi też nigdy nic nie ma... za to przy krojeniu już jest gorzej
Odpowiedz
anonim167(*.*.104.167) wysłano z m.cda.pl 2015-04-26 09:26:560
Nie no ludzie podczas krojenia cebuli wydziela się gaz który powoduje podrażnienie spojówek i dlatego lzawia oczy nie przez wdychanie co za bzdury piszecie !!!!
Odpowiedz
anonim3(*.*.178.3) 2015-04-25 01:26:270
kiedy ja kroje cebule to ona placze ! xD
Odpowiedz
anonim191(*.*.76.191) wysłano z m.cda.pl 2015-04-24 14:36:530
W srodku cebuli jest taka jak by pestka jak ja sie przekroji wtedy wydziela substancje ktora powoduje ze leca łzy.
Odpowiedz
anonim192(*.*.246.192) 2015-04-24 00:23:550
testowałem około 2 lata temu nie działa bo te gogle są nie szczelne trzeba by maskę do nurkowania
Odpowiedz
Komentarze z FB
Dodaj komentarz
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
To nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.
(źródło))
Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme).
Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie. Odpowiedz
to nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.
(źródło))
Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme).
Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie.
Ogólnie, najlepiej jest odsunąć głowę jak najdalej od krojonej cebuli, co spowoduje, że gaz rozproszy się zanim dotrze do oczu.
Skuteczne jest zwilżenie cebuli wodą lub krojenie pod wodą, ponieważ powstały gaz natychmiast reaguje z wodą i nie dociera do oczu.
Do pewnego stopnia, oczy mogą być ochronione okularami lub goglami. Gogle są skuteczniejsze, ale niepraktyczne.
Pomocne może być także schłodzenie cebuli, ponieważ aktywność enzymu jest mniejsza w niskich temperaturach. Z kolei, w wysokiej temperaturze (gotowanie), enzym zostaje unieczynniony. Odpowiedz
DEBIL!!!!! Odpowiedz