Komentarze z FB

Dodaj komentarz

Komentarze zawierające linki, zdjęcia lub spam mogą być automatycznie kasowane.
krystianbaldy 2015-04-23 20:13:56 +25
To przez wdychanie zapachu cebuli oczy łzawią :P Odpowiedz
avatar
anonim130 (*.*.141.130) 2015-04-23 23:20:36 0
@krystianbaldy: nie no jeb..lem... hahahaha przez wdychanie łzawią oczy hahaha? kuwa płaczę teraz ze śmiechu.. i to bez cebuli :D Odpowiedz
avatar
anonim171 (*.*.161.171) 2015-04-24 11:38:56 +4
@anonim: Tak, debilu. Poczytaj sobie nie dojebie. Odpowiedz
avatar
anonim38 (*.*.29.38) 2015-04-24 16:11:21 +8
@anonim: Ten 141.130 to największy okaz gimbusa jaki udało mi się zobaczyć :) Odpowiedz
avatar
anonim3 (*.*.178.3) 2015-04-25 01:25:23 +1
@anonim: bo to pewnie ten kretyn ze zdjecia :D Odpowiedz
Arktos1617 2015-04-27 21:58:59 0
@anonim: hahahahahah jaki matoł i tuk... Wdychając zapach "opary" wytwarzane przez cebule podrażniamy śluzówki co wywołuje płacz... więc najlepiej obierając cebule odciąć na samym początku "dupke" czyli tam gdzie wyrastają korzenie albo po prostu oddychać przez usta. Odpowiedz
avatar
anonim240 (*.*.149.240) wysłano z m.cda.pl 2015-04-29 23:26:49 0
@Arktos1617: Człowieku podczas krojenie cebuli wydziela się kwas lotny który dociera do oczu i wtedy lzawia.. a nie przez zapach ja pier. ... Odpowiedz
avatar
anonim240 (*.*.149.240) 2015-04-29 23:39:20 0
@anonim: Znalezione w internecie!!!!
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
To nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.

(źródło))
Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme).
Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie. Odpowiedz
avatar
anonim1 (*.*.28.1) 2015-04-30 08:34:13 0
@Arktos1617: znalezione w sieci!!!!

to nie silny zapach cebuli powoduje, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia cebula, gdy ją kroimy.

(źródło))
Gdy kroi się cebulę, narusza się jej strukturę komórkową. Ze zniszczonych komórek wydostają się enzymy, które wcześniej są zamknięte w komórkach. Jeden z tych enzymów, alliinaza (od Allium, łacińskej nazwa cebuli), reaguje ze składnikiem o nazwie „prensco” zawierającym siarkę, który również jest uwalniany podczas krojenia. Reakcja powoduje powstanie kwasu 1- sulfopropenylowego, który jest dalej przekształcany przez LF-syntazę do S-tlenku tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie (czynnik płaczu), co tłumaczy nazwę enzymu LF-syntazy (enzym syntezujący czynnik gazu łzawiącego, ang. Lachrymatory Factor synthesising enzyme).
Gaz ten jest nietrwały i może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gdy reakcja zachodzi w oku, rozpoczyna się proces neutralizacji kwasu i wydzielana jest duża ilości wody, co powoduje intensywne łzawienie.

Ogólnie, najlepiej jest odsunąć głowę jak najdalej od krojonej cebuli, co spowoduje, że gaz rozproszy się zanim dotrze do oczu.
Skuteczne jest zwilżenie cebuli wodą lub krojenie pod wodą, ponieważ powstały gaz natychmiast reaguje z wodą i nie dociera do oczu.
Do pewnego stopnia, oczy mogą być ochronione okularami lub goglami. Gogle są skuteczniejsze, ale niepraktyczne.
Pomocne może być także schłodzenie cebuli, ponieważ aktywność enzymu jest mniejsza w niskich temperaturach. Z kolei, w wysokiej temperaturze (gotowanie), enzym zostaje unieczynniony. Odpowiedz
avatar
anonim249 (*.*.182.249) 2015-04-23 20:23:15 +4
Nie jestem cieciem nigdy nie płakałem jak obierałem cebule Odpowiedz
avatar
anonim10 (*.*.199.10) 2015-04-23 20:33:54 +5
@anonim: to może buraka od cebuli nie odróżniasz? Odpowiedz
avatar
anonim16 (*.*.157.16) 2015-04-23 21:57:22 +3
wystarczy nos zatkać a nie oczy...
DEBIL!!!!! Odpowiedz
avatar
anonim130 (*.*.141.130) 2015-04-23 23:22:11 0
@anonim: następny hahah nie no a jak będziesz kaszleć to zakryj oczy :D Odpowiedz
Asalt 2015-04-23 21:44:00 +2
Ja nie płaczę a kicham przy obieraniu cebuli hehe Odpowiedz
avatar
anonim174 (*.*.178.174) 2015-04-23 22:55:24 +1
cebula to niedoceniane warzywo - dużo jej w polskiej kuchni, a wszyscy wciąż plączą. Odpowiedz
avatar
anonim144 (*.*.200.144) 2015-04-23 22:29:54 +1
przy obieraniu mi też nigdy nic nie ma... za to przy krojeniu już jest gorzej Odpowiedz
avatar
anonim167 (*.*.104.167) wysłano z m.cda.pl 2015-04-26 09:26:56 0
Nie no ludzie podczas krojenia cebuli wydziela się gaz który powoduje podrażnienie spojówek i dlatego lzawia oczy nie przez wdychanie co za bzdury piszecie !!!! Odpowiedz
avatar
anonim3 (*.*.178.3) 2015-04-25 01:26:27 0
kiedy ja kroje cebule to ona placze ! xD Odpowiedz
avatar
anonim191 (*.*.76.191) wysłano z m.cda.pl 2015-04-24 14:36:53 0
W srodku cebuli jest taka jak by pestka jak ja sie przekroji wtedy wydziela substancje ktora powoduje ze leca łzy. Odpowiedz
avatar
anonim192 (*.*.246.192) 2015-04-24 00:23:55 0
testowałem około 2 lata temu nie działa bo te gogle są nie szczelne trzeba by maskę do nurkowania Odpowiedz

Pamiętaj!

heheszki,kasownik,MPK
Dodaj komentarz (7)
dodaj do ulubionych
Dodałeś do ulubionych!

Co z barkiem Kamila Glika

Barek,Bark,Kamil Glik
Dodaj komentarz (8)
dodaj do ulubionych
Dodałeś do ulubionych!
Następna strona >

Logowanie