+ Napisz wiadomość
9785411 odsłon wideo
Dołączył(a): 2017-05-25
Prozerpina to starorzymska bogini kiełkującego zboża, opiekunka dusz, królowa świata podziemnego i patronka naszego dzisiejszego śniadania. Celebruj zdrowe i harmonijne życie już od rana, ze zbożową miseczką naszej patronki. Rozmiar miseczki - A. 

Składniki:
2 banany
100 ml miodu
125 g płatków owsianych
łyżeczka cynamonu
100 g wiórków kokosowych 
100 g orzechów włoskich 
50 g rodzynek
50 g żurawiny
serek homogenizowany/jogurt
dowolne owoce do dekoracji, my wykorzystaliśmy jabłka, winogrona i miechunkę
Wykonanie:
Do miski wrzuć obrane banany i zmiksuj na gładką masę. Dodaj miód, płatki owsiane, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę ( jeśli masz ochotę na więcej bakali - dodaj je śmiało, ale UWAGA! gdy masa będzie zbyt sucha i nie będzie się kleić dodaj jeszcze pół zmiksowanego banana). Polecamy także dodać szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Formę do muffinek wysmaruj dokładnie masłem. Do każdego zagłębienia nałóż niewielką ilość masy i palcami uformuj kształt miseczki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilę, aż miseczki ostygną. Do środka miseczki nałóż serek homogenizowany, dodaj ulubione owoce. Najlepiej smakują świeże i chrupiące, ale miseczki możesz także upiec wcześniej i przechowywać około trzech dni w lodowce.00:41 525 00:41Zbożowe miseczki, czyli cycuszki Prozerpiny 1080p 1080p

Dodał: BabskieShorty

W Polsce świadomość ekologiczna jest wciąż bardzo mała. Zespół HAPS's popiera wszystkie działania proekologiczne (nikt z nas nie ma dredów), dlatego zaprosiliśmy do współpracy eko-ambasadorkę Izę Miko. Chcemy przez to zwrócić waszą uwagę na drobne codzienne czynności. Iza na przykład zakręca wodę, gdy myje zęby, jeździ rowerem i ma płócienną torbą na zakupy. Bycie ekologicznym ma masę zalet, a wcale nie jest trudne, dlatego - dbaj o Matkę Ziemię. Bądź zielony jak Iza Miko. 

Składniki: 
2 garści szpinaku 
1/4 awokado 
1/2 banana 
kiwi 
sok z cytryny 
1/2 miąższu pomarańczy 
100 ml soku z brzozy 
łyżeczka startego imbiru 

Wykonanie:
Do wysokiego blendera wrzuć wszystkie składniki. Dokładnie wszystko zmiksuj. Wypij. Posegreguj śmieci.  00:34 708 00:34Zielony koktajl pod patronatem Izy Miko! 1080p 1080p

Dodał: BabskieShorty

Podpowiemy jak wyczyścić kran, piekarnik i zmywarkę. Proste triki domowe

Pamiętaj, żeby SUBSKRYBOWAĆ: https://www.youtube.com/c/babskieshorty02:18 17 02:18czyszczenie urzadzen 1080p 1080p

Dodał: BabskieShorty

Bez względu na to, jak bardzo ubrudziłeś sobie już ręce, pnąc się po szczeblach kariery - te żeberka jeszcze bardziej zaostrzą twój apetyt na wysokie stanowisko. 
Upieczenie żeberek, podobnie jak błyskotliwą karierę, trzeba starannie zaplanować. Wymaga to ciężkiej pracy, determinacji i cierpliwości. Spokojnie czekaj na swój sukces - w tym przypadku to tylko (albo aż) 27 godzin. Ale warto, tymi kąskami zyskasz wielu popleczników. Tłum cię pokocha i będą jedli ci z ręki.

Sos BBQ:
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki 
1/2 szklanki whiskey
1/2 szklanki octu winnego
2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki miodu
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki chilli

Marynata:
1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki pieprzu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kuminu
Wykonanie:
Robimy sos BBQ: W rondlu o grubym dnie podgrzej olej. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, podsmaż chwilę, aż zacznie się rumienić. Następnie cały czas mieszając, dodawaj po kolei: czosnek, wędzoną paprykę, whiskey, ocet, bulion drobiowy, ketchup, miód, musztardę, sól, pieprz i chilli. 

Robimy marynatę: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: brązowy cukier, słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz cayenne i kumin.

Robimy mięso: Żeberka umyj w bieżącej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, przełóż do formy do pieczenia. Żeberka posyp obficie marynatą i dokładnie natrzyj ze wszystkich stron. Wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Następnie zawiń blaszkę w folię aluminiową i piecz 45 minut w 180 st. C.  
Po tym czasie wyjmij żeberka z pieca i obficie posmaruj sosem BBQ, przykryj folią aluminiową i ponownie wstaw do piekarnika, tym razem piecz 2 godziny w 180 st. C. Po tym czasie żebereczka są gotowe. Podawaj z rumianymi frytkami i sałatą.01:11 489 01:11Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek! 1080p 1080p

Dodał: BabskieShorty